Voor een speciaalzaak van A tot Z
Luchtbevochtiging systeem

Producten

Luchtbevochtiging systeem

Waarom bevochtiging van koud opgeslagen producten?

De verdamper van een koelsysteem onttrekt vocht aan de lucht,doordat er vocht op het koude oppervlak van de verdamper condenseert. De hoeveelheid vocht die onttrokken wordt is afhankelijk van de kwaliteit van de verdamper. Hoe hoger het temperatuursverschil over de verdamper, des te meer vocht wordt onttrokken.

Dit valt niet direct op bij een toonbank of vitrine gevuld met verse onverpakte producten. Men meet een vrij hoge relatieve vochtigheid, dit komt omdat de producten weer vocht afstaan aan de omgevingslucht.  Wanneer er in een lege toonbank wordt gemeten, is de luchtvochtigheidsgraad zeker de helft van de omgevingslucht. Doordat de verse producten hun vocht afstaan aan de omgevingslucht, treden afhankelijk van het soort product een aantal effecten op.

In een ruimte met airconditioning of in het seizoen dat er gestookt dient te worden is de omgevingslucht erg droog. Soms wel  >20% RL. Dit veroorzaakt ook uitdroging van verse producten, zelfs als ze zonder koeling staan uitgestald.

Het vochtverlies van verse producten veroorzaakt verschillende kwalijke effecten:

 • verandering van het uiterlijk
 • verkleuring
 • structuurverandering ( slap worden )
 • korst/ schilvorming
 • gewichtsverlies

Kortom, producten verliezen hun vers beleving.

Door bevochtiging toe te passen worden de negatieve effecten van koeling in sterke mate verminderd met de volgende voordelen:

Omzettoename / marge verbetering:

 • Het product heeft vele malen langer een verse uitstraling, dit beïnvloed het koopgedrag positief.
 • Langere versheid van uw producten, wat over de linie van uw assortiment, kwaliteitsverbetering oplevert.
 • Producten behouden hun waarde c.q. gewicht.
 • Producten met een lagere omloopsnelheid kunnen vaker worden aangeboden.

Verliesbeperking:

 • Wegsnijden van droge of verkleurde plekken veel minder nodig.
 • Bij verse salades is de korstvorming aanzienlijk minder.
 • Groente en fruit in maaltijden of componenten blijven veel langer vers.

Arbeidskosten:

 • Vitrines hoeven ’s avonds niet meer in en uit gepakt worden, producten verblijven in de toonbank onder optimale conditie.

Waarom ultrasonore luchtbevochtiging?

Ultrasonore luchtbevochtigers produceren een fijne mist van waterdeeltjes ter grootte van 1-2 micron. De waterdeeltjes verdampen in de gekoelde ruimte en onttrekken verdampingsenergie aan de omringende lucht (adiabatisch effect)  hierdoor zal de temperatuur van de omringende lucht afnemen. De producten worden niet nat en voelen ook niet nat aan. Er vindt ook geen druppelvorming plaats. Behalve dat de bevochtigers energetisch bijdragen aan het koudeproces, verbruiken zij zelf weinig energie. De bevochtigers reageren direct (geen opwarmingstijd) en zijn geruisloos.

Hygiëne:

Het is uitermate belangrijk dat door bevochtiging geen bacteriën worden toegevoegd of dat er groeimogelijkheden voor aanwezige bacteriën worden geschapen. Hiervoor zijn de volgende maatregelen getroffen:

Ontwerp van de bevochtiger

 • De bevochtigers zijn gebouwd in chemisch gepolijst RVS 316L , beter dan levensmiddelenkwaliteit, om ervoor te zorgen dat bacteriën zich niet kunnen nestelen in poriën van het materiaal.
 • De bevochtigers hebben een ingebouwd spoelprogramma; elk uur wordt het reservoir geleegd, schoongespoeld en weer met vers water gevuld.
 • Als de bevochtiger wordt uitgeschakeld, blijft er geen water in het reservoir staan. Het reservoir loopt dan via een afvoer leeg. 

  Zuivering toevoerwater 
 • Bij verse producten moet altijd gedemineraliseerd water gebruikt worden. Het systeem heeft een economisch filtersysteem op basis van omgekeerde osmose. Dit systeem houdt bacteriën en zelfs virussen tegen. Via de watertoevoer kan zo absoluut geen bacteriële vervuiling optreden. Zuivering toevoerlucht en systeem

Vleesproducten

 • Meestal is het niet nodig om toegevoerde lucht te zuiveren. De lucht dient wel op een niet vervuilde plaats te worden aangezogen (omgevingslucht). Daar waar wel veel bacteriën voorkomen (bijvoorbeeld bij vleesproducten) of daar waar de temperatuur hoog is (bakkerijen) is het verstandig om desinfectie toe te passen. Het systeem gebruikt hiervoor ozongas (O3). Gedurende twee uur wordt tijdens de nacht de bevochtiger en het aangesloten systeem met ozongas doorspoelt. Ozon dringt tot op alle plaatsen door en doodt alle eventueel aanwezige bacteriën. Het ozongas wordt geproduceerd door een ozongenerator, optioneel ingebouwd in de bevochtiger. Gewone lucht wordt over een hoogspanningsveld geleid waarbij de in de lucht aanwezige zuurstof (O2) veranderd in ozon (O3). Het gas heeft een korte levensduur. In korte tijd valt het weer terug in gewone zuurstof (O2) zonder restproduct. Op deze manier is ozon een efficiënt en veilig ontsmettingsmiddel.

Milieu:

 • Verse, bacterievrije producten zijn goed voor de gezondheid.
 • Ca. 50% minder verlies. Minder voedsel eindigt op de vuilnisbelt.